לקחת פיקוד | חב''ד שעל אתר > חינוך, זוגיות ומשפחה 22

חב''ד שעל אתר > חינוך, זוגיות ומשפחה > לקחת פיקוד

לקחת פיקוד

יצחק ריבקין, יועץ חינוכי

תופעת חדלות האישים בעת הצורך מביאה בכנפיה תופעות רבות של אי הבנה עד כדי פירוק תאים משפחתיים

  • הגדל תמונה

השימוש במונח 'לקחת פיקוד' ולאו דווקא 'לקבל פיקוד' מביא אותי לאירוע בו מיד בראשיתה של המראה כשהמטוס אך החל לצבור גובה לפתע הוא החל לצלול במהירות אל עבר הקרקע וכשהיה כבר כה קרוב אל גגות בתי העיר הוא שב ונסק כלפי מעלה והמשיך בטיסה כאילו לא אירע דבר. הסתבר לאחר הנחיתה ביעד כי 'הטייס האוטומטי' יצא מכלל פעולה ובניגוד להמלצה מחדר הפיקוח לקח הטייס את הפיקוד והטיס ידנית את המטוס אל יעדו (הייתי בין נוסעי טיסה זו . . .) יש מקרים בהם על האדם להפעיל שיקול דעת עצמאי לחלוטין נטול כל פניות בדבר דעתה של החברה הסובבת אותו. הדבר נכון כל עוד אין ההיגיון הבריא סותר זאת. הדרך אל ההחלטה הנכונה והראויה עוברת בכמה נתיבים וכולם ללא יוצא מהכלל יובילו אל התוצאה המקווה. ההבדל ביניהם נמדד ברמת ההשקעה ובמוכנות להתמיד כל עוד לא הושגה המטרה. חשוב בהחלט לסייג אמירה זו לגבי מקרים בהם הגיונו 'הבריא' של היחיד סותר את דעת הכלל ובאופן מתריס הוא פועל נגד הכול. כשאדם לוקח פיקוד הרי שחושיו מתחדדים לקצה רמת הביקורת העצמית עד שדריכותו מגיעה לרמת הסקת מסקנות יעילה ומהירה דבר המביא אותו לרצף אחיד של פעולות קטנות החוברות יחדיו לידי מהלך מושלם. עשייה זו המגיעה מתוך תחושת אחריות וידיעה פנימית בהכרת איכויות היכולות שאינן תמיד בהכרח זמינות, אלא שברגעי לחץ-על הן פורצות וצפות אל תוך מעגל החשיבה הזמין.

למעשה בכל אדם קיימות יכולות אלה, רק שהן שונות באיכותן על פי נתוניו האישיים של כל אחד כפי שחנן אותו בורא העולם. האמונה האישית של כל אחד בעצמו והידיעה כי בתוכו טמון כוח-על מביא כל אחד לפעול טוב יותר ברגע שהוא מבין כי הוא מצוי בצומת קבלת החלטות ואין כלל בנמצא אף אחד בסביבתו היכול להחליט במקומו, זו הנקודה בה פורץ אל המודע שלו קו החשיבה המוביל לידי קבלת ההחלטה הנכונה. לעומת זאת, קיימים בני אדם אשר בעת מצבי לחץ מאבדים כל כיוון ואין הם רואים כלל כל תמונה לא ברורה וגם לא מטושטשת הכול נעלם להם והבעת פניהם מעידה על עוצמת החידלון מולו הם מצויים עד שכל רואיהם מעוניינים לעזור להם, אולם אינם יודעים כיצד לעשות זאת.

הכול למעשה מתחיל בפרקי חייו הראשונים של האדם. יש הורים מכוונים ויש הורים האוהבים לעשות הכול במקום ילדיהם, אלו גם אלו מתכוונים לטובת ילדיהם. אלא שכשהילד לומד שהפתרון מצוי תמיד בהישג ידו וללא כל צורך בהשקעת מאמצים מצדו הרי שהמנגנון הטבוע בו הופך לבלתי שמיש עד כי בעת מבחן הוא אינו פועל לחלוטין, כך הוא הורגל . . .

תופעת חדלות האישים בעת הצורך מביאה בכנפיה תופעות רבות של אי הבנה עד כדי פירוק של תאים משפחתיים. בני זוג נושאים תמיד עיניהם האחד אל השני בייחוד בעת הגעה לצמתי קבלת החלטות והרושם המתקבל משתקלל כל העת ללא הרף ובעת בה משודרת מובילות ברורה מוסיף הדבר 'נקודות' חיוביות ואילו כשקיימים צמתי הכרעה רבים ללא כל קו ברור המלווה ברדידות קבלת אחריות רציפה הרי שהדבר מוביל לשקלול 'נקודות' שאינן חיוביות  תופעה המחייבת בעת ניסיון תיקון נתונים לעבודה רבה עד להגעה לידי קיבוע מצב חדש בתודעת מעגל הקרובים הראשוני.

כשרוצים לשנות התנהגות אשר כאמור מקורה הינו בשחר ימי הילדות, חשוב לגעת בעדינות רבה בנקודות הגורמות את התופעה ובהחלט רק בליווי אנשי מקצוע וכמו כן יש להצטייד בראשיתה של העשייה באורך רוח רב ורצון להתחשב בבן הזוג.

 


יצחק ריבקין

הרב יצחק ריבקין הוא יועץ חינוכי בעל ניסיון רב, הניחן ביכולת אבחון אינטואיטיבי. מחבר הספר 'לאהוב ולחנך', ומנהל אתר חינוך נט - לאהוב ולחנך. ידיו רב לו במתן פתרונות חינוכיים בכל הקשור לחינוך.

  יש לכם שאלה אלי? לחצו כאן

 

שלח תגובה הדפסה שלח לחבר שתף