איך נפתרים מהחמץ? | חב''ד שעל אתר > אתרי חגים > חג הפסח > הלכה ומנהג 22

חב''ד שעל אתר > אתרי חגים > חג הפסח > הלכה ומנהג > איך נפתרים מהחמץ?

איך נפתרים מהחמץ?

4 תגובות

איך בודקים חמץ? מה צריך בדיקה ומה לא, ומתי צריך לשרוף את החמץ? הברכות והנוסח, זמנים ועוד

בדיקת חמץ

בי"ג בניסן בערב בודקים את החמץ. עורכים את הבדיקה מיד עם רדת הערב (צאת הכוכבים). הבית כבר נקי ומוכן לפסח ועכשיו לא נותר אלא לערוך בדיקה אחרונה בפינות ובחורים, כדי לוודא שלא נשאר בכל-זאת איזה פירור חמץ. משתדלים שלא לעשות שום מלאכה מרדת החשיכה ועד שתושלם מלאכת בדיקת החמץ. בנוסף לחדרי הבית יש לבדוק גם במכונית ובמקום העבודה. בכלל, יש לבדוק בכל מקום שישנו חשש שמא הכניסו לתוכו חמץ אפילו במקרה.

יש הנוהגים להכין עשרה פרורי חמץ (רצוי מאוד לעטוף אותם בנייר כדי הפירורים לא יתפזרו) ואחד מבני המשפחה מחביא אותם במקומות שונים בבית טרם הבדיקה. מומלץ לרשום על דף היכן הוחבאו הפירורים.

לפני הבדיקה מברכים:

"ברוך אתה ה' אלוקנו אשר קידשנו במצוותיו וציונו על ביעור חמץ". וברכה זו מתייחסת גם על ביטול ושריפתו של החמץ. למרות שהבית עבר ניקוי יסודי ושישנה סבירות גבוהה שלא ימצא חמץ בבית. בכל זאת בודקים את החמץ, שכן, המצווה היא לבדוק ולא למצוא חמץ.

הבדיקה עצמה נעשית לאורו של נר שעוה שאורו בהיר וזך. מפשפשים לאורו בכל פינות הבית, תחת המיטות, בארונות וכדומה. באמצעות הנוצה אנו "מטאטאים" את פירורי ההמץ שמצאנו לתוך שקית הנייר ויש הנעזרים גם בכף עץ. בזמן הבדיקה אין לשוחח בענינים אחרים מלבד בעניני הבדיקה ובסיומה יש להניח את שקית הנייר במקום גבוה ובולט כדי שנזכור לשורפם למחרת. ניתן להשיג ערכת בדיקת חמץ בכל בית חב"ד וחנות למוצרי יהדות

לאחר סיום הבדיקה מבטלים את החמץ הבלתי ידוע שנשאר ברשותנו ואומרים את נוסח הביעור הכתוב בארמית: "כל חמירא וחמיעא דאיכא ברשותי דלא חמיתיה ודלא ביערתיה ודלא ידענא ליה ליבטל ולהוי הפקר כעפרא דארעא" אך מי שאינו מבין את פירוש המילים יכול לומר אותו בשפתו הוא. התרגום בעברית הוא: "כל חמץ ושאור שיש ברשותי שלא ראיתיו, ושלא ביערתיו ושלא ידעתיו יבטל ויהיה הפקר כעפר ארץ".

שריפת חמץ

למחרת –לפני תחילת זמן איסור חמץ, שורפים את החמץ שנותר ורק לאחר שנשרף באופן מוחלט, גם מבפנים (אין להסתפק בכך שהוא נראה שחור מבחוץ), מבטלים את כל החמץ שברשותנו, כפי הנוסח הארמי הכתוב: "כל חמירא וחמיעא דאיכא ברשותי דחזיתיה ודלא חזיתיה דחמיתיה ודלא חמיתיה דבערתיה ודלא בערתיה ליבטל ולהוי הפקר כעפרא דארעא:" ובעברית: "כל חמץ ושאור שיש ברשותי שראיתיו ושלא ראיתיו, שבערתיו ושלא בערתיו, יבטל ויהיה הפקר כעפר הארץ".

לפני תחילת זמן איסור חמץ מנקים את כל כלי החמץ שנותרו וסוגרים אותם במקומות שנמכרו לגוי. יש גם לנער את קפלי הבגדים והכיסים וכן לשטוף היטב את הפה ולנקות את השיניים.

לזמני בדיקת חמץ, סוף זמן אכילת חמץ וזמן שריפת חמץ ראה במדור "זמני החג"

לזמני הדלקת נרות וצאת החג לחץ כאן

 

שלח תגובה הדפסה שלח לחבר שתף

4 תגובות | איך נפתרים מהחמץ?

איך בודקים חמץ

איך בודקים חמץ אני לא יודע וגם משפחתי כל שנה אנחנו לא עושים רק שוטפים ת'בית ולא מבריכם!
________________________
תגובת המערכת:
אורי שלום,
בקריאת כתבה זו תוכל ללמוד כיצד לערוך בדיקת חמץ
אורי 08/03/2010 - כב אדר התשע
1

הזמנים הם לא לפי שיטת האדמור הזקן
רועי 10/03/2010 - כד אדר התשע
2

לרועי - תגובה 2

דווקא נראה לי שכן. בדקתי בלוח של חב"ד וזה בדיוק הזמנים
טובי 11/03/2010 - כה אדר התשע
3

תודה לכם על הפרטים

מאוד עזרתם לי.
אבינועם פ. 24/03/2010 - ט ניסן התשע
4