הצצה מרגשת לפעילות החב"דית עם ניצולי השואה | חב''ד שעל אתר > מיוחד 22

חב''ד שעל אתר > מיוחד > הצצה מרגשת לפעילות החב"דית עם ניצולי השואה

הצצה מרגשת לפעילות החב"דית עם ניצולי השואה

משה בן חיים

מי שמע על העיירה "הודוסובסלו"? בעיירה זו בהונגריה, מרחק חצי שעה נסיעה מדברצן, גרו אלפי יהודים לפני השואה האיומה. כל בתי המסחר שם, היו בבעלות יהודית. כיום, יהודייה אחת מעל גיל שמונים נותרה שם, לבדה, שומרת ככל יכולתה על היהדות, וגרה מול הכנסייה העירונית ● איך הגיעו אליה שלוחי חב"ד? ● בעודנו בעשרה בטבת, יום הקדיש הכללי, מביאים אנו את סיפורו של שליח צעיר בדברצן הונגריה, המפיח אור ושמחה בלבות ניצולי השואה..

מי שמע על העיירה "הודוסובסלו"? בעיירה זו בהונגריה, מרחק חצי שעה נסיעה מדברצן, גרו אלפי יהודים לפני השואה האיומה. כל בתי המסחר שם, היו בבעלות יהודית. כיום, יהודייה אחת מעל גיל שמונים נותרה שם. גרה לבדה, מול הכנסייה העירונית. שומרת ככל יכולתה על היהדות, ופעם בשבוע נוסעת במיוחד לדברצן לקנות בשר כשר. האם מישהוא זוכר נשמה יהודית בודדה?

מסתבר שכן. הרבי שלח את שלוחיו לכל פינה בעולם – בה יש יהודים. בפרוייקט מיוחד של השליח הצעיר הרב שמואל פייגין וזוגתו, הם קישרו בין סטודנטים ישראלים הלומדים רפואה בדברצן, עם ניצולי שואה, והתוצאה – מרגשת עד דמעות. 

כמה סטודנטיות, בהדרכת השליחה הגב' פייגין, התנדבו להדליק נרות חנוכה עם ניצולת השואה המבוגרת שגרה ב'הודוסובסלו'. יהודייה זו היתה כבת 15 במלחמה הארורה, והיא – לפי מה שידוע – היהודיה היחידה בכל העיירה. הם נסעו אליה לאחר תיאום מוקדם, והיא כבר חיכתה להם עם קערת סופגניות מעשה ידיה. "הסטודנטיות כ"כ התרגשו לראות אותה, יהודייה בודדה באמצע שום מקום, ועוד מול הכנסייה בעיירה..." מספר הרב פייגין. "הם הדליקו איתה נרות חנוכה ובכו יחד איתה. התקשורת איתה התבצעה בשפת האידיש באמצעות תוכנת אינטרנט, באמצעות הורה של אחת הסטודנטיות, ששימש כמתורגמן..."  

מסביר על המבצע המיוחד הרב פייגין: קישרנו בין ניצולי שואה הגרים בדברצן ובסביבה, עם סטודנטים ישראלים. וכך מוצא עצמו סטודנט ישראלי מבקר ניצול שואה בביתו, ומשמח אותו. הקשר שנוצר הוא מדהים, וניתן להתרשם מההתרגשות ומהרגע המיוחד מהתמונות שהסטודנטים מפיצים אח"כ ברשת החברתית (כדי לקבל 'לייקים'...), כשהם משמחים את ניצולי שואה.  לעיתים, הקשר של הסטונדנט עם חנוכה והלכותיה נוצר בעקבות הפעילות המיוחדת הזו", מספר הרב פייגין.


מקשרים בין סטודנטים ישראלים לניצולי שואה. יהודי מדליק נרות חנוכה בדברצן

יום הולדת 92 לניצול השואה שראה את מנגלה ימ"ש

"בשבת האחרונה לקחתי לבית הכנסת, יהודי ניצול שואה שאו-טו-טו חוגג 92. המרחק מביתו לבית הכנסת, בקצב ההליכה שלו, הוא כחצי שעה. יהודי יקר זה לא יוותר, למרות שקשה עליו ההליכה. המלווה הקבוע שלו בן משפחתו, בשבת לא יכל להגיע, ואני התנדבתי ללוותו. 

"בדרך, שאלתי אותו היכן היה בתקופת השואה. הוא סיפר שהיה במחנה המוות "בירקנאו", ושם ראה את מלאך המוות מנגלה ימ"ש, כיצד הוא מסמן באצבעו ימינה ושמאלה, מי לחיים ומי למוות. אותו יהודי נפסק דינו לחיים, משום שהיה אז צעיר ובריא בן 21, ונלקח לעבודות כפייה. 

"אחרי שבועיים וחצי במחנה המוות, נלקח למחנה "מטאהוזן" באוסטריה, ואחרי תקופה הסתיימה המלחמה והוא ניצל. ממרומי גילו הוא הוא מעין 'גבאי' בבית הכנסת בדברצן, ועל פיו יישק דבר. 

"גם אליו הלכנו להדליק נרות חנוכה, ואנחנו מתכננים יחד עם הסטודנטים עבורו, מסיבת יומהולדת", מספר הרב פייגין.


ניצול השואה בן ה-92 בבית הכנסת בדברצן, עם ילדי משפחת פייגין


קצת על הפעילות של השליח הרב שמואל פייגין וזוגתו שיחי'. 
הגיעו לשליחות לפני ארבע וחצי שנים לדברצן. ההכרות של הרב פייגין עם הונגריה, החלה עוד לפני נישואיו כבחור ישיבה שסייע לפעילות חב"ד בבודפשט. השליח הרב שמואל רסקין, הציע לרב שמואל פייגין לאחר נישואיו, לפעול בשליחות הרבי בדברצן, וכך היה. 

בדברצן יש מאות סטודנטים ישראלים המגיעים ללמוד רפואה בעיקר, מסיבות שונות. בארץ יש דרישות גבוהות, וחסרים מקומות בלימודי רפואה, או מסיבות אחרות. בקהילה היהודית יש כ-1000 יהודים, מתוכם הרבה מבוגרים. בכל השבוע מתנהלים שיעורי תורה, מתקיימות 3 תפילות ביום, ובשבתות וחגים בית חב"ד הוא ה"בית של הסטודנטים". 



מצאנו ילדים יהודים בדברצן

מפתיע, אך זו המציאות בדברצן. "השנה בחנוכה, בפעם הראשונה ערכנו פעילות עם ילדים בדברצן", מספר הרב פייגין. "יש כאן בעיקר יהודים מבוגרים, ועם הצעירים יש בעיה חריפה של התבוללות ונישואי תערובת. גם אלו שעורכים "גיור", זה למעשה גיור רפורמי. גם בין ישראלים שמגיעים לכאן ללימודים, יש כאלה שמסתובבים עם גויות ר"ל. ב"ה הצלחנו להציל כמה מהם מנישואי תערובת", מתאר את המצב הרב פייגין.

ניצולי שואה בדברצן

יש כמה עשרות ניצולי שואה, שגרו לפני המלחמה בסביבה, ואחריה הגיעו לגור בעיר השנייה בגודלה בהונגריה המכילה כ-250000 תושבים – דברצן. 

"אט אט אנו מתחברים לקהילה", מספר הרב פייגין. "יש אירועים משפחתיים, ברית מילה, חתונות ובר מצוות. בחנוכה ערכנו הדלקה מרכזית עם הקהילה היהודית בהשתתפות ראש העיר דברצן, קונסול ישראל בהונגריה, אנשי ציבור, ניצולי שואה, וסטודנטים. 

"הבאנו אמן אורח במיוחד מהארץ, גולן אזולאי שהציג את המופע "רוקד בין שתי עולמות", המספר במחזה ושירה על תהליך התקרבותו. היה קידוש השם גדול", מסכם הרב פייגין. 

אכן, "לא ידח ממנו נידח" – בדברצן, בהודוסובסלו, וסביבותיה.

באדיבות אתר COL - מרכז התקשורת החב"דית

שלח תגובה הדפסה שלח לחבר שתף